Rolando Toro Araneda.

Deze bezielde man heeft een prachtig geschenk aan de wereld geschonken, Biodanza wat wil zeggen “Dans van het leven”. In 2002 is hij genomineerd voor de Nobelprijs van de vrede  voor zijn levenswerk “Biodanza”.

 Ondertussen wordt het gepraktiseerd in Zuid Amerika, Europa, Zuid Afrika en Japan.

Hij is geboren in Chili op 19 april 1924 en overleden in Chili op 17 februari 2010.

Hij is professor in de psychologie, medisch antropoloog, schilder, danser en dichter. Al zijn ervaring en kennis heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van Biodanza.

Toen hij op het Centrum voor Medisch Antropologische Studie aan de medische universiteit van Chili werkte heeft hij onderzoek gedaan bij psychiatrische patiënten en “gezonde” mensen.

Hij doceerde “Biodanza” als vast onderdeel van de universitaire cursus van de vakgroep esthetiek aan de universiteit van Chili, waar hij de leerstoel bezette van de Psicologica del l’espressione (uitdrukkingspsychologie).

Hij publiceerde boeken over poëzie en psychotherapie en had tentoonstellingen met zijn schilderijen in Brazilië, Italië en Frankrijk. Hij heeft in verschillende landen geleefd waaronder Argentinië, Brazilië en Italië. In 1998 is hij terug gekeerd naar zijn geboorteland Chili.

“De dans is de ideale manier om lichaam en ziel te integreren en kon alle deelnemers geluk, tederheid en kracht doen voelen. Dit alles wilde ik met vele mensen delen. Uit deze ervaringen en gevoelens is het verlangen ontstaan om kleine groepen te vormen om te dansen zingen en elkaar te ontmoeten bij muziek. Biodanza was en is een manier van samenleven met schoonheid.” (citaat uit het boek Biodanza, Rolando Toro)